dinsdag 25 maart 2014

Citroenschuimtaart

Een nieuwe taart die we wilden uitproberen. Deze komt uit het heerlijke boek van Annie Bell - fantastische taarten...en smaakt vooral heerlijk op warme dagen.

We vonden de taart iets te zuur, dus ipv de genoemde 4 citroenen in het boek, zou ik 3 citroenen nemen. Ook moet je echt geduld hebben met aansnijden, anders loopt de taart helemaal uit. Ik zou 'm nadat deze is afgekoeld (voor grootste gedeelte) even in de koelkast zetten zodat het lekker stevig wordt.

Benodigdheden:
  • 225 gr tarwevolkorenbiscuits (of koekjes naar smaak)
  • 110 gr gesmolten boter
  • fijne rasp en sap van 3 citroenen
  • 1 blik gecondenseerde melk (400gr)
  • 4 grote eieren op kamer temperatuur, gesplitst
  • 110 gr fijne kristalsuiker
  • springvorm van ongeveer 20cm doorsnede
Citroenschuimtaart ©Carolien Boogaard fotografie (instagramfoto)

Hier zie je goed de verschillende lagen ©Carolien Boogaard fotografie (instagramfoto)

Bereiding:

bodem
Maal de koekjes in een foodprocessor of hakker tot fijn kruim. Doe deze in een kom en roer de boter erdoor tot het een gelijkmatig mengsel is. Druk met de vingertoppen uit over de bodem en wand van springvorm, begin bij de rand.

eerste, gele laag
Verwarm de oven voor tot 170 graden hetelucht of gasstand 3-4. Rol de citroenen over het werkvlak om er zoveel mogelijk sap uit te krijgen. Rasp de schil van de citroenen (fijne rasp gebruiken) en pers ze daarna uit. Doe rasp en sap met de gecondenseerde melk in een kom en klop het tot een egaal geheel. Klop er nu de eierdooiers door en giet dit alles op de biscuitbodem.

tweede, witte laag
Klop de eiwitten in een grote kom schuimig, strooi er steeds 1 eetlepel suiker op en klop dan enkele seconden tot het een stevig, glanzend schuim is.

Help mijn eiwit wordt geen schuim? Wat gaat er mis?
- zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn (dus ongeveer een uurtje uit de koelkast)
- zorg dat de kom geen resten eigeel of vet bevat (je kunt de kom ontvetten met bijv. citroensap
- klop eerst enkele minuten tot er wat zachte pieken ontstaan en roer er dan pas de suiker door
- zorg dat er geen druppel water bij het eiwit komt
- het kloppen duurt best lang, zo'n 10-15 min, dus geef niet te snel op ;)

Schep het eiwitschuim als een berg op de citroencrèmelaag tot de rand van de springvorm. Bak de taart 30 minuten tot de bovenkant knapperig en lichtbruin en vulling stevig is.
Neem hem uit de oven en laat goed afkoelen. Zet 'm evt. nog even in de koelkast. Hij is het lekkerst om meteen op te eten..

Een heerlijk kookboek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!